Prijateljstva iz djetinjstva



Postoje razne vrste prijateljstava, ovdje sam utrpala i poznanstva, no postoji vrsta posebnog prijateljstva, a to je ono od malih nogu.
Najvjerojatnije je prošlo sve moguće faze i ako je ostalo još uvijek aktualno, radi se o jako bitnoj stvari u životu. Ovo prijateljstvo prati tijek formiranja samog sebe, kao i usputno formiranje dviju osoba istodobno, možda u slične, a možda i u potpuno različite jedinke. Može ga definirati izniman broj faktora, kao što su različiti stilovi života, različiti karakteri, različite životne situacije, geografska udaljenost. No, unatoč svemu tome zašto je ono važno i predivno u vašem životu, ako je naravno, opstalo? 

Osim što takva prijateljstva rijetko pucaju zbog sitnih banalnosti, tipa durenja, nesporazuma, zavisti koja je prisutna osobito među ženskom populacijom, rijetko će puknuti pred nekakvim preostalim životnim faktorom. Najvažnija činjenica ovakvog prijateljstva je činjenica kako se poznajete od malih nogu te ste ajmo reći pratili životni tijek, kao i okolnosti sazrijevanja jedno drugog. Ovo je nešto što je dragocjeno, te nosi iznimnu težinu. Svježijim prijateljima ćete ostatak svog života prepričati, ovo su prijatelji koji su taj dio proživjeli s vama i na neki način vas poznaju u dušu. Jer, ako vas je život transformirao, natjerao da odrastete, postanete udaljeni od onoga što ste nekad bili, nema onoga tko će vas bolje podsjetiti na neke izgubljene kvalitete bivanja dječjim duhom, od starog prijatelja. A nekakvu vrstu dječje note ne bismo nikada trebali gubiti. Nadalje, tu je i neko dublje razumijevanje. Svježiji prijatelji, ako se ne slažu s vama ili vašim postupcima, promatrat će to iz sadašnjeg aspekta. Te ćete vrlo vjerojatno dobiti jezikovu juhu, a i jednu dozu nerazumijevanja. Stari prijatelj se možda neće slagati s vama ili vašim postupcima, no on će to promatrati kroz cjelokupno bogatstvo čitave povijesti koja je dovela do takvog postupka. 

Možemo reći kako je zagrljaj starog prijatelja puno širi. To je zagrljaj koji vas neće udaviti te će vam ostaviti dovoljnu širinu da budete to što jeste ili što trenutno želite biti, bez obzira koliko se ne slagali u tome. Istodobno će vam ostaviti činjenicu kako niste sami, u slučaju da zatreba ili ne možete sami sa sobom izgurati, nikada niste sami. Stari prijatelj će vam i puno lakše bez ustručavanja reći svoje iskreno mišljenje o nečemu, bez straha o tome hoćete li se naljutiti. Jer ima tu privilegiju. 

Ako se radi o prijateljstvu na daljinu, ovo je još bolja stavka. Nećete se puno viđati te opterećivati prijateljstvo svakodnevnim trzavicama, a bez obzira što se niste vidjeli mjesecima ili godinama, kada dođe do susreta, imat ćete osjećaj kako vrijeme nije prolazilo, te ste nastavili tamo gdje ste stali. Ovo je neopisiv osjećaj hranjenja duše, lišen nametnutih normi. Stanja u kojima vas stari prijatelj može zateći su ogromnog raspona, dakle sve one situacije u kojima se ne želite sramotiti ili sve one stvari koje nikome ne želite ispričati su rezervirane za ovu vrstu prijateljstva. Da ne pričam o broju uspomena i situacijama u kojima se smijete kao luđaci te taj smijeh nitko osim vas ne razumije. 

Ovakva vrsta prijateljstva je lišena straha od pucanja, te su velike šanse ako dosada nije puknula, kako će ikada puknuti. Uvijek ćete nastaviti tamo gdje ste stali, najvjerojatnije dok vas smrt ne rastavi. Cijenite ovakva prijateljstva, jer su jedna od rijetkih stvari gdje niste ukalupljeni u norme te imate debeo privilegitet bivanja onim što jeste, bez obzira što to bilo, bez ustručavanja i opterećivanja hoće li se to drugoj strani svidjeti. Bez straha od konflikata, s punom slobodom. Zagrlite svoje „stare prijatelje“, makar mislima, ako ih trenutno niste u mogućnosti fizički zagrliti.

Primjedbe

Popularni postovi