Mali trikove za ljude s više djece



Svakodnevno funkcioniranje, ako imate više, pogotovo manje djece je pravi izazov. Podijeliti ću s vama neke trikove, ako vam pomognu, sjajno, ako ne, nadam se kako ćete se barem dobro nasmijati. Pokušajte zamisliti sav taj urnebes, gungulu i strku koje mogu izazvati djeca. Ne zamišljate, već proživljavate svaki dan. Sjajno! Ako vam koji put padne napamet kako jedva čekate odrastanje, jer ste premoreni i iscrpljeni, to je normalno.

Međutim, shvatite kako uvijek nešto čekamo, a rijetko uživamo u sadašnjim trenucima, koji su jedini sigurni koje imamo. Znam kako vas često boli glava od sve te strke, vriske i  pitanja. Samo znajte kako je jedan od najljepših mirisa na svijetu miris male bebe, a jedan od najljepših osjećaja, maženje s malom djecom. Promatranje male bebe (u trenutku kada je nasmijana i nevrišteća) je po meni jedno od top meditativnih stanja i najvećih ljepota. Iskoristite te trenutke. Slatki su oni i kada odrastu, ali ne više toliko, jer se pretvaraju u čangrizave odrasle. Baš kao što im, kako odrastaju više i nije baš do maženja. Bez obzira što vama jest.

Svakodnevnica vam može biti pravi pakao, a može biti i pravo užurbano veselje. Evo nekih trikova koje sam putem naučila, te koji su mi pomogli svakodnevnicu pretvoriti u veći izvor veselja, a manji izvor stresa.

Ako imate malu djecu, zaboravite na čistoću kuće kao u ljekarni. Možete se „nasaditi na glavu“ i biti čitav dan s metlom u ruci, ovo nećete postići već onog prvog trenutka kada ispustite metlu iz ruke. Nemojte si dopustiti da vam život prođe s metlom u ruci. Ključ uspjeha je u tome da svaki dan odvojite neko vrijeme u kojem ćete održavati normalnu higijenu doma. Najbolje će vam ići onako opušteno održavanje kroz dan, uz to da si jednom tjedno detaljnije pospremite. Djeca zahtijevaju puno pažnje, te će vam čišćenje uz njihovo konstantno ometanje donijeti nervozu i neobavljen posao. Ovo znaju svi koji su pokušavali opeglati nešto dok im se dijete mota oko nogu. Majica se pegla pola sata, jer se dijete zapetlja u kabel, pa prekidate dok ga uzmete u ruke, pa vrišti itd. Na kraju ste potrošili i živce a i poprilično struje. Stoga, stanite, poigrajte se s djetetom, usmjerite ga na neku aktivnost koja mu je zanimljiva te nakon što se zaigralo pokušajte. Ako ni to ne pali, iskoristite vrijeme kada spavaju.

Uključujte djecu u kućanske poslove. Onako lagano. Da, znam, ovo traži više vremena. Djeca ne mogu obaviti posao brzo ni efikasno kao vi, popravljat ćete iza njih, ali stječete im navike. Baš kao što im usađujete i debeo odmak od balkanskog mentaliteta, vezanog uz to kako je majka stroj za čišćenje kuće. Neće im pasti napamet da vas s 20 tretiraju kao metlu i cmizdravo zahtijevaju peglanje majice jer idu vani, a oni to ne znaju i ne rade. Da ne pričam kako im neće pasti napamet izjaviti kako muškarci ne dižu tanjur sa stola nakon jela ili ne pospremaju svoj krevet, jer je to ženski posao. Ovo je u današnje vrijeme još uvijek često među starijim generacijama. Molim vas, pobogu, djelujte kako bi to sasvim iščezlo. Hvala! 

Idući put, kada ste umorni, te poželite pospremiti sami sve te igračke, jer ćete učiniti brzinom svjetlosti, a uz djecu će potrajati punih deset minuta, žrtvujte tih deset minuta za svoju dobrobit, dobrobit čovječanstva a najviše za dobrobit vlastite djece. Samostalnost i neovisnost je nešto najbolje što možete učiniti za njih. Pokupite igračke zajedno. Dobra stvar ove stavke je što kako djeca idu starija, kuća vam je sve urednija, no gubite onu čar bebe zamazane čokoladom koja vam je u pet sekundi obojala žuti zid u tamnosmeđe. A ima to svoje čari, vjerujte mi. Koliko god ih sada možda ne vidite.

Morate uspostaviti nekakav timski rad. Ako vas ima više u kući, to je sklop različitih karaktera, želja, mana, vrlina, sposobnosti. Ovo sve navedeno često može izazivati netrepeljivost i konstantan „fight". Ona je meni napravila ovo., On je meni napravio ovo., Ja neću sada ovdje gdje ona želi., Ja neću sada tamo gdje on želi.,...  Živci vam svakodnevno budu dovedeni do krajnjih granica, no, ovo je savršena prilika da odaberete opciju i blagodat toga kako vas je više, te možete iskoristiti bogatstvo raznolikosti u drugačijem smjeru. Ako smo složni, možemo napraviti čuda. 

Učite djecu toleranciji, surađivanju, kompromisima, a istodobno njegujte njihove individualne karakteristike. Ovako možete i pohvalom vrline jednoga, ne kritizirajući drugoga, ukazati na poželjno ponašanje. Dijete će vidjeti kako je bratovo ili sestrino ponašanje u određenoj situaciji pohvaljeno, te će kopirati. Djelujte sukladno dobrim starim izrekama:“Kad se male ruke slože, sve se može.“ i „Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna.“ Starija djeca često nemaju percepciju zašto oni nešto moraju, a mlađa djeca ne mogu pa samim time ni ne moraju. U ovome se može javiti bijes, ljubomora i razne negativne emocije. Obavite s djetetom razgovoru kojem ćete objasniti kako ih sasvim jednako volite, te kako su i oni bili manji te nisu mogli, pa će i braco ili seka kada budu njihovih godina moći te obavljati isto. Magična rečenica je:Hvala ti, jako sam sretna što te imam, puno mi pomažeš. Ne znam što bih ja bez tebe. Ovako sam svaki put rješavala i ljubomoru naspram novopristigloj bebi. Kada dođe beba, to im je stres, jer su dotada bili centar pažnje, a sada beba zahtijeva većinu energije i pažnje. Uključite ih u posao oko bebe, jer ćete im time dati na važnosti. Uzmite pelenu, i dok ju mijenjate, zamolite ih neka vam dodaju maramice, te recite: Sad ćemo ja i ti presvući bebi pelenu. Hvala ti što mi pomažeš. Presvlačenje će vam potrajati duže, ali će se oni osjećati važnima i prema bebi će razvijati ljubav umjesto ljubomore.

Budite opušteni. Znam kako ste s jednim djetetom pazili na svaku sitnicu, skakali oko njega i bili preoprezni, te poštovali svaku riječ iz moderne znanstvene knjige o odgoju djece. S više njih fizički, kao ni psihički nećete moći. A ni ne trebate. Dijete koje padne, naučit će ustati puno bezbolnije i brže ako vi nemate vremena za dramatiziranje oko njegovog pada. 

Duboko uvriježeno prakticiranja u našoj kulturi je kako malo dijete mora pod obavezno spavati do tri godine samo i jedino u svojoj sobi i svome krevetu. Bez ikakve iznimke. Onda vidim roditelje čiji je čitav život stao jer su dobili dijete. Bum, 12 je sati, brzo vozi kući jer dijete mora spavati. U svom krevetu. Ovo nisam prakticirala ni s jednim djetetom. Dakle, vodila sam ih svih još u dobi kada su bili bebe u druge domove i druge krevete na spavanje. U druge gradove i županije, kod prijatelja. Na nekoliko dana. Na odmor. Pogodite što? Ništa se strašno nije dogodilo. Dapače, bili su oduševljeni. Jer smo i mi bili opušteniji na odmoru, mnoštvo aktivnosti, druge djece, sjajili su od sreće i zadovoljstva. Ovime potičete kod djece društvenost, upoznavanje raznolikosti, sposobnost prilagodbe promjeni, a čitav život je u promjeni. Potičete da se od malena uče kako nisu stabla ukorijenjena u zemlju, bez mogućnosti micanja. Već ptice stvorene za slobodan let. Ne brinite, dijete vam neće plakati jer se vozi pet sati i ne, neće umrijeti od tuge jer ne spava u svom krevetiću na tri dana. Zbog toga jer njegova sigurnost nije najnoviji model krevetića, njegova sigurnost se vi. Bebama je svejedno gdje spavaju, dok ste vi uz njih. Ovime sam primjetila sreću jer su promijenili okolinu i zanimljivo im je, a kada se vrate kući, oduševljeni su jer im je ipak malo nedostajao krevetić i sada ga još više cijene te uviđaju njegove blagodati.

Ovo se tiče i vas kao roditelja. Pošto sam svakodnevno s djecom, a suprug radi, primjećujem oduševljenje svaki put kada suprug stigne s posla. To je euforija, dočekan je s više entuzijazma nego Vatreni kada dobiju utakmicu. A mama je uvijek tu, te njena pojava ne izaziva toliki entuzijazam. Šalu na stranu, morate si s vremena na vrijeme uzeti slobodno vrijeme. Potreban vam je psihofizički odmor. Napunit ćete baterije, a i osjetiti na povratku kako je to kada ste Vatreni koji stižu kući slavljeni do neba i natrag. Uživajte u blagodatima velike obitelji i upamtite kako je sve onako kako si sami postavite. Cijenite obilje raznolikosti koje imate prilike živjeti svaki dan. Te prihvatite kako će ponekad biti dana kada ćete jedva čekati neka svi utonu u duboki san.

P.S. Banane! Ako često idete negdje svi zajedno na duže vrijeme, na javna mjesta ili negdje te imate problem s hranjenjem. Vruće je, a nemate frižider, nepraktično je jer vam treba žlica, a ne želite da se djeca zaprljaju. Banane! Oduševljena sam ovim otkrićem. Svi su čisti, nahranjeni zdravom namirnicom koja daje energiju. Ambalaža im je savršena i budžet vam je zahvalan.

Primjedbe

Popularni postovi