Draga kćeri!



Nosi ovo pismo uvijek sa sobom i otvaraj ga često. Pogotovo, kada se nađeš u stupici iz koje možda ne vidiš izlaz. Ili ako te pohara iznenadna tuga.

Draga kćeri,
svako jutro kada ustaneš, nasmiješi se ako si živa jer to je ogroman blagoslov. Zatim se pogledaj u ogledalo i ponovno se nasmiješi. Jer ti si ogroman blagoslov! Znaš li kako se nikada nije rodio netko poput tebe? Znaš li kako se nikada neće roditi netko poput tebe? Ti si jedinstven cvijet ovoga svijeta. Zato nikada ne napuštaj kuću bez spoznaje kako si dovoljno dobra, te spoznaje kako vrijediš puno, točno i upravo takva kakva jesi.

Draga kćeri, budi zahvalna na svojoj fizičkoj ljepoti. Istakni njene dobre strane, a one koje ti se manje sviđaju, prihvati s ljubavlju. Jer su također dio tebe. Možda ćeš ih u nekim periodima života iskrivljeno gledati, no znaj kako su jednako lijepe i imaju svoju svrhu. Ako poželiš promijeniti boju ili dužinu kose, ne boj se. Kosa će narasti, boja će se prebojati. Ne boj se ni kojeg kilograma viška ili manjka. Te se stvari uvijek mogu promijeniti. Voli se i kada težiš manje i kada težiš više. Ne boj se stavljanja decentne tetovaže, ako već godinama razmišljaš o njoj. Možda te plaše pričama kako će ti tetovaža biti smežurana kad budeš baka. Ne brini, bit će ti svejedno. Zahvali se ako doživiš doba smežurane bake s tetovažom. Jer to je isto blagoslov.

Draga kćeri, evo čega se pripazi. Pripazi se gubitka osmijeha. Ružna je jedino baka smežuranog srca, ne smežurane tetovaže. Stoga, održavaj svoj osmijeh i svoje srce uvijek svježima i mladima. Jedini put do toga je, njegovanje odnosa sa samom sobom. Da, dobro si pročitala. Odnosa sa samom sobom. Ovo ne znači kako nećeš voljeti druge. Dapače! No, ovo znači, kako nikada i ni u kojim uvjetima, nećeš svoju sreću staviti u tuđe ruke. Jer staviti vlastitu sreću u tuđe ruke je najkrhkija stvar na svijetu. Ne  provedi život u strahu od ispadanja tvoje sreće iz nečijih ruku. Jer ona tamo nikad nije ni bila. Ona je uvijek bila i uvijek će biti u tebi. Ako ju ikada na trenutke, zaboraviš, zastani. Utihni svoj um, duboko prodiši i osjeti. Tko si.

Svijet će te često trenirati i iskušavati. Stavljati prepreke na tvoju stazu. Tvrdeći kako nije ovaj život stvoren za sreću. Jer trebaš platiti porez, raditi ono što ne voliš, sjediti za stolom za kojim ti se ne sjedi. Ne padaj u te zamke. Tvoja osnovna i najveća zadaća je biti sretna. Da, u takvom svijetu. Ne sumnjam u tebe i ne sumnjam kako ćeš pronaći put do toga.  
I ljudi će te testirati. Prebacivati svoje frustracije na tebe, manipulirati tvojim osjećajima. Pokušavat te uvjeriti kako nisi dovoljno dobra. Pokušavati te uvjeriti kako se trebaš pomiriti s mrvicama. Jer snovi ne postoje. Ne padaj ni u te zamke i upamti, nikad se ne miri se s mrvicama. Ni u čemu. Budi skromna i zahvalna. Ali se ne miri s mrvicama. Nemoj biti mrvica. Budi veličanstveno ljudsko stvorenje. Jer si rođenjem dobila ulaznicu za to te imaš svako pravo ulaza. Pravo koje ti nitko nikada ne može oduzeti. Pravo na radost, ljubav i svu puninu života. Ulaznica za ostvarenje tog prava krije se u tvojim grudima. Čini tik – tak. Osluhni to i slijedi taj zvuk. Jer, to je jedini pravi put.

Putem odbaci sve što je mlako, što te ne ushićuje, što te priječi neka zasjaš punim sjajem. Odbaci to, jer sve što ti pripada, doći će ti. Kada se odvažiš sjati punim sjajem i ne brinuti smeta li kome tvoje svjetlo.

Draga kćeri, pusti druge, neka kroče svojom stazom. Ne osvećuj se, ne mijenjaj druge. To su stranputice bez izlaza. Kroči hrabro svojom stazom. Nosi ono što jesi. Sreću, mir, radost i ljubav. Ako zapneš, uputi pogled u nebo i traži pomoć. Doći će ti. Samo poslušaj odgovor koji ti titra u grudima.

Draga kćeri, slijedi svoje snove. Ako ih i proglase ludima, te nemogućima, samo ih slijedi. Oni samo pričaju iz svoje perspektive. A ti imaš svoju. Znaj kako je ljepše umrijeti slijedeći svoje snove, makar ih ni ne ostvarila, nego umrijeti trunući u tuđim očekivanjima.

Draga kćeri, život je putovanje. Ne brini o cilju, Netko veći od tebe se pobrinuo za to. Učini svoje putovanje vrijednim i ugodnim, te zastani često, uronuta svim bićem u njegovu ljepotu.
                                                                                            
                                                                     Voli te, mama.


Primjedbe

Popularni postovi