TREĆE DITE (DALMATINSKI NAZIV ZA DIJETE) U DALMACIJI




Treće dite u Dalmaciji uglavnom dođe neplanirano. Svi u Dalmaciji planiraju po školski dvoje dice. Taman nekako za prihranit, ne sludit, ostavit svakom po jedan apartman. Treće dite u Dalmaciji uglavnom dolazi neplanirano, samo od sebe.  Postoji puno parova koje znam i uistinu su planirali treće dite, a i četvrto, ali im ni“ko u Dalmaciji ne viruje. Pošto je nepisano pravilo dvoje dice i mnoge su se moje prijateljice penjale na glavu od muke i tuge kako bi objasnile da su planirale treće dite. U Dalmaciji im ni“ko ne viruje. Jer ni“ko normalan ne bi na ova sranja i krize i manjak apartamana planira treće dite.

 Bez obzira na to, u većini slučajeva treće dite u Dalmaciji ipak dolazi neplanirano. Još prije nego se i rodi, to pokazuje kakav će karakter imat. Hebe me se šta vi mislite, ja sam donilo odluku i ja stižem. To su dica koja najbolje prođu u životu. Nekidan je mater pogledala mene i brata ( prvo i drugo dite) i rekla sestri: „Ti ćeš najbolje proć u životu!“. Mater je ostala živa jer smo nas dvoje prva i druga dica, koja su odgajana. Sva pravila, norme, svi mogući bapski savjeti su se prilomili priko naših kostiju. Ne smiš ovo, ne smiš ono, poštuj ovo, poštuj ono. Drugi su uvik u pravu, ti nikad nisi! Nemoj da ti padne napamet iti pomislit da bi moga bit u pravu. Onda dođe treće dite i najbolje prođe. Mater i ćaća nemaju više snage ni energije za strahovat, za odgajat, podučavat norme. Tako to treće dite od samog rođenja proizvoljno pobere sve dobre plodove.

To se samo odgaja, šefuje, arlauče (viče van svake  mjere), pravi scene, drame i uvik prođe lišo (bez batina). Jer je najmanje, triba ga pazit. Vi ste veći, šta ćeš sada. Zna namlatit to treće dite, svojski, bez obzira što ima par godina i par kila skupa s krevetom. Zna namlatit, pa opet ovo dvoje starijih dobiju batine. Jer vama dvojici ni“ko ne viruje da vas je namlatilo nešto tako slatko, težine od par kila s krevetom i glumačkim osmijehom na licu. Još kad složi facu k“o iz Hollywooda, nevinašce nad nevinašcima. Kažem vam, k“o god ima treće dite u Dalmaciji, to triba odma upisat u glumačku akademiju. Odmalena pokazuje talenat za to.
Prvo dvoje dice kad padne na ravnom. „ Ajme majko, di je flaster, zovite Hitnu.“ Mater pala unesvist, Hitna odvezla mater. Treće dite kad padne, ni“ko niti ne obraća pažnju, izmorili se, naučili se. „ Ajde diži se, neće ti ništa bit!“ Prvo dvoje, kuvaj zdravu hranu, pazi da se zdravo hrane. Sve po knjigama. „Nemoj odat po dvoru, past ćeš. Slomit ćeš kičmu. Obuci čet“ri donje majice, da bubrige ne priladiš. Da nisi slučajno pojio tu čokoladu s poda, otrovat ćeš se od bakterija“. Non stop po doktorima, non stop viroze, prehlade, gripe. Imunitet nula. Treće dite. „ Evo ti smoki, samo me pusti u miru da štogod napravim!“ Padne smoki na pod, ispe se cila kesa. Pojide i smoki i bakcile i zemlju. „ Nema veze, ojačat će imunitet.“ Izađe vanka na buru u donjoj majici. „ Vrati se i obuci se!“. „ Neću!“. „ Dobro, ako tebi nije „ladno, nije ni meni!“. Uvik zdravo, imunitet savršen, doktora vidilo samo pri porodu, ako i tad.   


Ako oćeš farbat kosu, stavljat piercing ili tetovažu,  prilomi se priko prvog i drugog diteta. „ Jes“ izludila, farbat kosu, a Bog ti da tako lipu kosu i boju?!!!!!“ Dok dođe do trećeg, priča glasi: „Mama, ja se ofarbala!“. „ Jesi li sine, baš ti dobro stoji!“. Pas mater! Prvo i drugo probija granice za izlaske. „ Smin li ja s 15 malo vanka?“ Tri dana muke, svađe, borbe. Nakon tri dana. „ Ajde, vrati se do 22.“ Drugo dobije dozvolu do 23. „ Jeste vi izludili, k“o izlazi po noći? Pa što popodne ne izlazite?“ Da oćeš koji put privarit, nema šanse, to stoji budno, spremno, čeka je li prošla iti minuta iza 22, odnosno 23. Treće dite ode vanka s 15, vrati se u 5 ujutro. „ Jesi mi gladna? Evo sad će mater napravit kajganu.“ Prvi put se malo napiješ, dođeš doma, „ko smi šta primjetit. „Boli me nešto glava, moram leći.“ Treće dite se naloče, donesu ga doma na rukama. „ Evo sad će mater skuvat crnu kavu s limunom, da mi se otrizniš!“  Prvo dvoje „oda u školu u dva para gaća i majica. Muka pitat mater pare za robu. Treće dite napravi spisak: „ Ostavi mi pare za tu i tu šminku, parfem, štikle,...“. „ Ko vam je kriv šta niste pitali!!!!!!“

 Ovo dvoje, sve po školski, pristojno, uredno, svi ih hebu u zdrav mozak, jer su drugi uvik u pravu. Treće dite, tome da k“o i oće zapovidat,kad ga pogleda, ne pada mu napamet od straha išta reć. To „ zna svom svecu post“, ne triba se za njega bojat, najbolje će proć u životu. Treće dite u Dalmaciji, to uglavnom dolazi neplanirano, uvik dobije šta oće, jauče, drami, histerizira, sve su igračke njegove, penje se svima navrh glave i najbolje prođe u životu. Međutim, bez te treće dice, život bi nam bio enormno siromašniji i dosadniji. Neka je nama naše treće dice!

Primjedbe

Popularni postovi