Blistaj, blistaj, zvijezdo mala



Nije ti ovo nekakva specijalna godina, sama po sebi. To se samo kalendar okreće. Stoga, ako  misliš kako će te godina sam po sebi usrećiti, već si vjerojatno drugog dana te iste godine polako posumnjala u to. Shvaćaš to jer je već prešla polovicu svojih dana. Ako se ti nisi odlučila promijeniti, nema veze koji je mjesec i koja je godina. Odluči neka ti danas, usred ljeta, na nekakav nepoznat datum počne tvoja godina.

 Kažem ti, ne nosi ti godina sama po sebi čarobni štapić. Još bolje, jer ako bi ti ova godina nosila čarobni štapić, pri njenom bi se kraju uplašila. Strepeći, ne nosi li iduća možda nekakav kobni štapić? Jer su te uvjerili kako poslije smijanja, slijedi plakanje. Ne vjeruj im. No, svakako, ako želiš lijepo pakiranje, slobodno iskoristi priču o sasvim novoj, svježoj godini. Koja ti zbilja daruje prazne dane. A štapić se nalazi u tvojoj ruci. Ti si ta koja slika po njoj. Biraš boje, teme i notu kojom ćeš ih oslikati. Naići ćeš na neke dane u kojima će te iznenaditi tema, možda ti se neće ni svidjeti. Ne očajavaj, ne bi ti dali prazno platno, kist u ruke i priliku da uopće slikaš, kad bi sumnjali u tebe. Ali, znaš što. Nije važna tehnika koju ćeš upotrijebiti. Važno je da ostaviš svoju notu na papiru. Važno je ne bojati se i preliti srce po tom platnu. Evo, ti stoga lijepe priče, neka te ispali kao raketu u svijet.

Blistaj, zvijezdo mala. Svih tristo i nešto dana. Kada se završe, nastavi blistati. Ako im smeta tvoj sjaj, pojačaj ga, neka oslijepe. Možda ih to probudi. Ako ga pokušaju smanjiti i oslikati svojim sivilom, ostavi im njihovo sivilo i okreni leđa. Bez grižnje savjesti. Sjaji zvijezdo mala, plovi nebom života, sigurno i slobodno. Iz slobode si stvorena, iz nje sjaji. Ne daj da te okuju. To nije tvoje prirodno stanje i u njemu nikada nećeš biti sretna. Pleši, zvijezdo sjajna. Mijenjat će se pjesme, mijenjat će se melodije. Otpleši svoj unikatan ples kroz svih tristo i nešto dana. Ostavi srce na podiju. Zatim ustani i nastavi plesati. Sa srcem u grudima i sjajem u očima. Nikome ni u ime čega ne dopusti da ti ugasne taj sjaj iz očiju. Ta njime osvjetljavaš čitavu planetu. Smij se, zvijezdo sjajna. Iz sveg srca, iz sveg trbuha iz sveg bića, smij se, zvijezdo mala. Neka ti suze teku od smijanja. Smij se i onda kada ti se plače. Sve će jednom proći, utonut će godine i dani u nepovrat. I sva njihova blesava pravila o tome kako nije pristojno smijati se previše. A ti se smij, jer kada sve olupine u koje te pokušavaju staviti utonu u zaborav, nosit ćeš svoje smjehove sa sobom. I voli, zvijezdo, voli neprestano i bez predaha. Svih tristo i nešto dana u godini. Zatim nastavi. Ustani, voli, idi spavati. Pa sve to ponavljaj svakoga dana. Voli sebe beskrajno. Voli i njih beskrajno. Ako im smeta, još ih više voli. Potrebno im je. Možda će galamiti na tebe, prozvati te ludom. Nema veze, nastavi ludjeti i nastavi ih voljeti. Ne boj se, ne mogu te povrijediti. Kada si ljubav, nitko te ne može povrijediti. Začepi uši ako čuješ nešto što bi ti moglo umanjiti sjaj. I naćuli ih kada osjetiš ono od čega sjajiš jače. Tada naćuli svu sebe i upijaj. To će ti puniti baterije. Puni i ti drugim zvijezdama oko sebe baterije. Ako te nerviraju neke zvijezde jer pojma nemaju kako ssu zvijezde, pa glume čunjeve na cesti i pokušavaju te prizemljiti, ne zamjeraj im. No, prekini konopac kojim te pokušavaju povući dolje. Uzmi škare i odreži ga, bez premišljanja. Ti nisi čunj, ti si zvijezda. Stoga sijaj, zvijezdo mala, autentičnim sjajem svoje svjetlosti. Svih tristo i nešto dana u ovoj godini. Nakon toga samo nastavi sijati.

Primjedbe

Popularni postovi